Aile ve Okul

 

Psikolog Işın Akı'dan Makaleler

 

Hamilelik

Çocuk bakımı

Emzirme
Düzenli yapılacaklar
Biberonla besleme
Bebeği sütten kesmek
Annenin diyeti
Gaz yapan yiyecekler
Bebeğin gazını çıkartmak
Kabız
Kolit ve gaz için tedavi
İshal
Tuvalet eğitimi
Giydirme
Uyku
Aşılamak
Emzikler
Diş kaşıma halkaları
Steadman’s power
Oyuncaklar
Genel Tavsiyeler
Büyüme takibi
Çocuk eğitimi

 

HAMİLELİK

 

Öncelikle Anne hamile kalmadan önce baba ile beraber bu yeni döneme fiziksel ve ruhsal olarak hazır olduklarına beraber karar vermeleri, dengeli bir hamilelik dönemi yaşanması açısından çok önemlidir. Hamilelik döneminde anne adayının, akıl ve spritüel sağlığını iyi ve pozitif konumda tutması çok önemlidir. Annelerin düşünce, davranış ve duyguları, çocukları anne karnında iken etkilediği artık bilinen bir gerçektir. Bu yüzden, annenin tüm düşünceleri, davranışları ve duyguları mutlu, pozitif olmalıdır. Yapay konulara veya fantezilerle fazla ilgilenilmemelidir.

 

Anne, hamilelik döneminde çok hassas olacağı için, gelecekle ilgili endişelerden uzaklaşmasında özellikle babanın ve büyüklerin desteğine ihtiyaç duyar. Bu dönemde Annenin dikkati yoğun bir şekilde bedeninde olan fiziksel, duygusal değişikliklerde olacaktır. Bedenini yakından tanımak ve değişikliklere karşı adaptasyon sağlamak Sahaja Yoga uygulayarak çok kolay olacaktır.

 

Fiziksel olarak anne zinde, sıhhatli ve hamilelik normalse, parkta ve kırlarda tüm hamilelik süresince her gün yürüyüş kolay bir doğum yapılmasına yardımcı olacaktır. Annenin vücudundaki enerji merkezleri iyi durumda ise, kolay bir doğum gerçekleşecektir. Hamilelik döneminde anne enerji merkezlerinin durumunu tuzlu su yöntemi ile dengeleyebilir. Ayakların her gün 15 dk. ılık suda bekletilmesi, mevsimine göre denize girilmesi, vücutta bulunan, rahatsızlık veren endişe ve negatif düşünceleri yok edeceği gibi, ayaklardaki şişkinliği de alacaktır.

 

Hamile bir hanım asla ağır şeyler taşımamalı ve çok çalışmamalıdır. Hamilelik sırasında “Ultrason Taraması” sadece duruma bağlı olarak ve eğer gerçekten gerekli ise yaptırılmalıdır.

 

7 aydan sonra, tren veya metro ile seyahat edilmesi tavsiye edilmez, bunun yerine araba ile seyahat edilmesi önerilir. Hamile hanımların yürüyüşleri yavaş olmalı ve merdiven inip çıkarken daha sakin olmalıdır.

 

Hamilelik sırasında ve doğumdan sonra, bedene vitaminli yağlarla (zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı) masaj yapmak hem annenin hem de bebeğin rahatlamasını sağlar. Annenin vücudunda çatlak oluşumunu engeller.

 

Hamilelik süresince doktor tavsiyesi ile vücudun ihtiyacı olan vitamin ve demir takviyesi yapılmalıdır. Anne adaylarının hamilelikte her ay 1 veya 1,5kg almaları normaldir. Çok kilo alımının doğumu zorlaştırdığı uzmanlarca söylenmektedir.

 

ÇOCUK BAKIMI

 

Emzirme

 

Bu, bebeği beslemenin doğal yoludur. İlk aydan sonra, düzenli olarak sade kaynamış su verilmesine başlanabilir. 

 

Düzenli olarak yapılması gereken şeyler:

 

A- DÜZEN VE ZAMANLAMA

 

Çocuklar, düzenli aralıklarla, her üç saatte bir beslenmelidir. Küçük çocuklara, yatırılmadan önce (yaklaşık 19.30) tamamen yağla masaj yapılmalıdır. Başları için bol yağ kullanılması iyidir. (Örneğin, zeytinyağı veya badem yağı kullanılabilir.) Kulağa ve buruna da biraz yağ sürülebilir. Sonra pudralayın ve uygun şekilde temizleyin.

 

Son besleme (yaklaşık 21.00’da) uykusunda bebeğe verilmelidir. Bunun ardından bebek muhtemelen sabah 5 veya 6’ya kadar tüm gece boyunca uyuyacaktır. Eğer çocuk süt isterse verilmelidir.

 

B- Yağ Masajı

Başlangıçta bebekler günde iki kez yağlanmalıdır. İyi uyumalarına yardımcı olması için uyutmadan önce bebekleri uygun şekilde yağlayın. Yağ, enerji merkezleri için çok iyidir. Zeytinyağı, badem yağı gibi yağlar kullanılır. Vitamin içeren hazır bebek yağları da kullanılabilir. Yağla masaj, eğer bıngıldak bölgesi yağla doldurulursa, bebekte büyük bir rahatlama sağlar. Bebeğin saçlarını (olmazsa dahi) önden arkaya doğru fırçalayın. Bu, Brahmarandrayı açmaya ve saçların büyümesine yardımcı olur.

 

C- Banyo ve Bebeği Kucaklamak


Bebeğe banyo yaptırdığınızda, sıcak tutmalısınız. Hava soğuksa sık banyo yaptırmamalısınız, bu gerekli değildir ama günlük yağ masajı gereklidir. Bebeği kollarının altından tutarak kaldırmayın. Bu omuzlarına zarar verip çok acı verici olabilir. Omuzlar zorlanmamalıdır. Eğer kafasını tutabiliyorsa, bebek göğüs çevresinden tutularak kaldırılmalıdır. Bebek başını tutamıyorsa, bebeği kaldırırken, her iki elinizi altına koyarak, boynunu ve omurganın başlangıç noktasını destekleyerek kaldırın.

 

D- Biberonla Besleme


Çocuk emzirme döneminden itibaren, biberonla (cam tercih edilmelidir) beslenmeye alıştırılmalıdır. Daha ileri dönemlerinde biberonla beslenmek onu sinirlendirebilir. En iyisi üç aylıkken veya daha öncesinde en azından bir beslenme biberonla yapılmalıdır. İlk denemenin, bebek uyurken yapılması daha kolay olabilir

  

E- BEBEĞİ SÜTTEN KESMEK

 

Bebekler altı aylık oluncaya kadar katı gıdalar almamalıdırlar. Altı aydan önce, yavaş yavaş meyve suyu, çorbalar, (kesinlikle süzgeçten geçirilmiş olarak gibi) şeylere başlanmalıdır. Altı aydan sonra, şeker ve sütle lapa yapılmış pirinç, dall ile pişirilmiş pirinç (ama başka bir tür değil, moong dall ile) pişirilmiş yarı katı gıdalar verilebilir. Bebeklere yoğurt ile başlamayın. Bu reçeteler değiştirilebilir. Bazı bebekler pirinç yerine patates püresi severler. Bazıları tatlı bazıları tuzlu şeyleri severler. On veya on bir aydan sonra bebek sütten kesmeye hazırlanmalıdır.

 

Bebeğin yiyecekleri doğal olmalıdır, suni veya paketlenmiş şeyler verilmemelidir. Yiyecekleri uygun miktarda tuzla tatlandırmak önemlidir. Yavaş yavaş, çocukları katı yiyeceklere alıştırmalıyız, ama aniden ağır yiyecekler vererek değil. Çocuğa yiyecekleri vermeden soğutmak gereklidir.

 

F- ANNENİN DİYETİ

 

Bebek doğduktan sonra jag gery (hurma suyundan yapılan bir çeşit koyu renkli şeker) ve jeera (kimyon) karıştırılarak anneye verilmelidir. 3 veya 4 gün sonra kuru zencefil ve kimyon karışımı da 4 veya 5 gün için verilebilir. Bu karışım, sıcaklığının yardımı ile kalan uterus parçalarının atılmasına yardım eder. İrmik ve badem, anne için çok iyi besinlerdir. Rasgullah denen Hint tatlısı da (şurup içinde tatlı beyaz toplar) çok iyidir.

 

—Emzirme sırasında, süt içilmeli ama tek başına alınmamalıdır. Süte hububat ekleyin veya sütlü lapa şeklinde, Süt demir bir kapta kaynatılmalıdır ki gaz yapmasın. Her gün yaklaşık olarak 1, 5 litre süt hububatla pişirilerek alınmalıdır.

 

—İyi bir protein desteği, emzirme sırasında annenin kendini zayıf hissetmemesine yardımcı olacaktır. (çok fazla sakatat yemek yerine et yemek).Meyve yok. Ceviz, fındık gibi kabuklu yemişler ve şeker anneyi güçlendirmek için iyidir. Tohumlarda iyidir, örneğin karpuz tohumları (ne susam ne de ayçiçeği tohumları)

 

—Yeraltında büyümeyen sebzeler, sebzeler, yeşil sebzeler çiğ değil haşlanmış olarak alınmalıdır. Kaynatılmış ıspanak çok iyidir. Ajwan da çok iyidir ama çiğ kullanılmalıdır.

 

—Biraz esmer ekmek.

 

—Ne soğuk içecekler ne de yoğurt.

 

6- GAZ YAPAN YİYECEKLER

 

Emziren anne gaz oluşumunu azaltmak için, gaza yol açan yiyecekler yememelidir. Aşağıdakiler gaz yapan yiyeceklerdir.

 

—Pirinç

—Kök sebzeler ve tüm yeraltında büyüyen sebzeler

—Beyaz un ve beyaz undan yapılan tüm yiyecekler

—Soğuk içecekler

—Sütün kendisi veya demir bir kapta kaynatılmamış süt.

—Gaz yaptığı iyi bilinen yiyecekler. Örneğin fasulye, baharatlar, yabani bezelye vb.

 

7- BEBEĞİN GAZINI ÇIKARTMAK

 

Her beslenmeden sonra düzenli olarak uyuyup kalmış olsa bile bebeğin gazı çıkartılmalıdır. Bebeğin gazını alırken, eller boyundan omurganın başlangıcına doğru yukarıdan aşağıya hareket ettirilmelidir. 

 

8- KABIZ

 

Anne emzirirken kabız olmamalıdır. Hisabgol, Hint dükkânlarında bulabileceğiniz iyi bir ilaçtır. Ispagul tohumlarının dış kabuğundan yapılmıştır ve sıcak su içinde alınabilir.

 

9- KOLİT VE GAZ İÇİN TEDAVİLER

 

Anne, ajwan çiğneyebilir. Az bir miktar gaza karşı günde birkaç kez alınabilir. Bununla beraber, çiğ almak yerine reçetesine uygun olarak pişirerek kullanmak daha iyidir. Ayrıca rezene, (2 tohum) ve ajwain (7 tohum) birlikte kaynatılabilir. Çok tatlı olarak hazırlanmalıdır (akide şekeri veya normal şeker) Bu karışım küçük bebekler için çok kuvvetlidir, sadece anne içindir. Ajwain miktarını arttırmak yardımcı olabilir. Bir veya iki ay sonra üzüm suyu kullanılabilir ama alkolü uzaklaştırmak için önce kaynatılmalıdır. 

 

10- İSHAL

 

Rezene tohumlarını sütle kaynatın ve şeker ekleyin. İki veya üç defa verin. Rezene miktarını arttırmayın.

 

11- TUVALET EĞİTİMİ

 

İki veya üç aylıkken, bebeğin alt tarafına bir kap ile dokunarak ve benzer bir ses (shhhh) taklit ederek tuvalet eğitimine başlamak sonrası için daha kolay olacaktır.. Bebek bu dokunmaya alışır ve bunu bir masaj veya sinyal olarak davranmaya başlar.

 

12- GİYDİRME

 

Çocukları %100 doğal liflerden oluşmuş şeylerle giydirmemiz ve çocuğun tenine değen şeylerin saf pamuk olması onun hassas teni için daha sağlıklı olacaktır.. Yün kıyafetler, daha soğuk iklim koşullarında veya yılın soğuk dönemlerinde, pamukluların üzerine giydirilmelidir. En önemlisi, köprücük kemiğini de kapatacak küçük bir bone soğuk almasına engel olacaktır.”Melek” yün yelekler, pamukluların üzerini kapatmak için iyidir. İpek, bebekler için iyi bir kumaş değildir.

 

Giyecekler ayak bileğinde sonlanmalıdır. Soğuk havalarda Mide ve göbek kısmının iyice örtüldüğünden emin olun ve baş ile ayakları örtün. Kızlar elbise vb takımlarla kız gibi giydirilmeli ve oğlanlarda erkek gibi giydirilmelidir.

 

13- UYKU

 

En iyi yer, ebeveynin yatak odasında kendi yatağıdır. Sadece bazen ebeveynin yatağında yatabilir.

 

14- AŞILAR

 

Çocukların, çocuk hastalıklarına karşı aşılatılması onların hastalıklara karşı direncini arttıracağı herkes tarafından bilinen bir gerçektir.

 

15- EMZİKLER

 

Eğer çok fazla verirsek, onlar erken diş çıkarabilir. Az miktar iyidir ama uzak tutmaya çalışılmalıdır. En iyisi bebeği sakinleştirmek için yağ masajı (özellikle boyun ve omuzlar) uygulamaktır.

 

16- DİŞ KAŞIMA HALKALARI

 

Onlar çok yararlıdır ama en iyisi fildişinden yapılmış olanlarından bulmaktır.

 

17- STEADMAN’S POWER

 

Çocukların dişleri patlarken acıyı azaltıp sakinleştirmek için iyi bir ilaçtır.

 

18- OYUNCAKLAR

 

Küçük bebekler için, kumaştan yapılmış şeyler, gümüş çıngıraklar, düdükler gibi basit ve yumuşak oyuncaklar bulmak en iyisidir. Sadece işitilen veya bakılan, dokunulmayan plastik şeylerde olabilir. Biraz büyüdüklerinde tahta oyuncaklar en iyisidir. Çok miktarda lastik oyuncaklardansa daha kaliteli oyuncaklar daha uygundur. İyi kauçuk oyuncaklar da kullanılabilir. Oyuncaklara saygı gösterilmelidir, onu veren kişi hatırlanılmalıdır. Çocuklar, oyuncaklarla tatlı oyunlar oynayabilirler örneğin bebeklere güzel isimler verebilirler, onlara nasıl davranacaklarını, sessiz olmalarını, büyüklerine karşı daha kibar olmalarını veya bebekleri nasıl gürültü yapmadan uyutabilecekleri gibi. Annelik ilk yaştan gelişir. Bırakın oyuncakları hissetsinler. Oğlanlar için de arabalar, atlar ve benzeri oyuncaklar verilebilir.

 

Oyuncaklara, arkadaşları, küçük kardeşleri gibi davranırlar. Oyuncaklara büyük bir sevgi geliştirirler. Oyuncaklar hakkında sorular sorabilirsiniz. Kırıldı mı? Nasıl onarabiliriz bakalım? Bunun yanı sıra oyuncaklarla nasıl ilgileneceğini göstermelisiniz. Oyuncaklara karşı müşfik olmayı öğretin. Oyuncakların paylaşılması önemlidir. Küçük oyunlar, nasıl bunu paylaşırsınız? Nasıl huzurlu olacağı, sevgiyi, şefkati gösterebileceği küçük oyunlar ayarlayın. Örneğin bir kaza oldu, nasıl davranırsınız, sakin huzur dolu olun. Hiç kimse gösteriş yapmamalı. Siyah ve beyaz, zengin ve yoksul gibi sınıflandırmalar yapılmamalıdır, bu bilinçliliği ortadan kaldırır.

 

19- GENEL TAVSİYELER

 Annelik ve çocuk bakımı üzerine kitaplar okunması çocuğumuzu yetiştirme aşamasında çok etkili olacaktır.

 

BÜYÜME

Genel olarak tüm çocuklar aynı büyüme modeli ya da düzeninde gelişirler. Gülmeden önce gülümserler, daha nesnelere uzanıp yerden alamadan önce ellerinde tutmaya başlarlar ve yürümeden önce otururlar.

 

Farklı çocuklar farklı oranlarda büyürler. Bebeğiniz belki de verilen yaşlardan önce bazı beceriler gösterecektir ve muhtemelen bazı alanlarda da “ortalama yaş” dan biraz geri kalacaktır.

 

Dört Haftalık:

Ona yaklaşıp onunla konuştuğunuzda yüzünüzü izler.

Karnı üzerinde yatarken bir anlığına çenesini kaldırabilir.

 

Altı haftalık:

Ona konuştuğunuzda size gülümser.

 

Oniki Haftalık:

Kucağınızda otururken kafasını sabit tutabilir, ama hala kimi zaman kafası öne arkaya gidip gelebilir.

Karnı üzerinde yatarken kafasını ve omuzlarını kaldırır ve ağırlığını önkollarına verir.

Eline verilen çıngırağı tutar bir an için. Ellerine bakar.

Sizi gördüğünde heyecanlanır.

Onunla konuşurken o da sizinle konuşur.

Başı her zaman onlara doğru dönmese de gözler yakındaki objeleri izlemek için hareket eder.

 

16 Haftalık:

Kucağınızda otururken başını sabit tutar ve çevresine bakar.

Bir şeylere uzanır ama henüz tutamaz.

Meme ya da biberon gördüğünde heyecanlanır.

Oturtulduğunda bundan hoşlandığını ifade eder.

Güler

 

5 Aylık:

Sırtüstü yatarken ayaklarını ağzına getirir. Ayak parmaklarıyla oynar.

 

Altı aylık:

Karından sırta doğru dönebilir.

Ayakları sağlam bir zemine değecek şekilde ayakta tutulursa, ağırlığının büyük kısmını ayaklarına verir. Bu şekilde tutulduğunda sıklıkla yukarı ve aşağı zıplamaktan hoşlanır.

Daha çok ses çıkarır.

 

Yedi aylık:

Karından sırta doğru dönebilir.

Eşyaları bir elinden öteki eline verebilir.

 

Sekiz aylık:

Düşen oyuncakları arar.

Oturma seklinde yerleştirilirse, birkaç dakika destek almadan oturabilir.

“ma-ma”, ‘da-da”, “ba-ba” seklinde sesler çıkartır.

 

Dokuz aylık:

Sizinle oyun oynamaktan hoşlanır ( el çırpma, bakma).

Sesinizin hoşnut veya sert olmasına göre farklı davranır.

İşaret parmağı ile itip çekebilir. Ufak eşyaları baş ve işaret parmağı arasında tutabilir.

Sürünmeye, emeklemeye ve poposu üzerinde hareket etmeye çalışabilir.

 

On aylık:

Kendi kendine oturabilir.

Eşyaları sizin tutmanız için atar.

Ayakta durmak için doğrulmaya çalışır. Sıklıkla tekrar oturabilmek için bağırır veya eğilmeyi öğrenene kadar poposunun üstüne düşer.

Sürünür ve emekler. Siz yere eğilir ve onu takip etme oyunu oynarsanız çok sevinir.

Eşyalara tutunarak hareket edebilir.

 

On iki aylık:

Bir veya iki elinden tutulursa birkaç adım atabilir.

Sizin elinize bir oyuncak verip onu tekrar geri alabilir.

Anlamı olan birkaç tek kelime söyleyebilir.

Bebeğinizle oynarken, çok az araç kullanılarak oyunlar oluşturulabilir, bu şekilde bebeğinizin yeteneklerini geliştirmesine ve yeni beceriler kazanmasına yardımcı olabilirsiniz.

 

Ağlama

Bütün bebekler ara ara ağlar ve nedenleri vardır. Hayatta kalabilmesi için bebeğin diğer insanlara bir şeye ihtiyacı olduğunda haber vermesi gerekir ve ağlamak bunu yapmanın ilk ve en güvenilir yoludur.

 

Ne ister?

Bir süre sonra büyük olasılıkla konunun ne olduğunu söyleyebileceksiniz, çünkü bebeğinizin ağlamasındaki değişikliklerin farkına varabileceksiniz. Fakat başlangıçta çoğunlukla tahmine dayanacaksınız.

 

Açlık:

İlk birkaç ayda, saat ne olursa olsun, açlık çoğu zaman bebeğinizin esas ağlama nedenidir.

 

Ani değişiklikler:

Yeni doğdukları zaman, bebekler ani gürültülü seslere cevap olarak veya ani bir hareket olduğunda veya karanlık bir odada aniden ışık yandığında ağlarlar. Bebeğin yatağının üstüne yerleştirilecek bir örtü çoğunlukla bebeği uyanmaktan korur. Bebekler kıyafetleri çıkarıldığında da ağlayacaklardır.

 

Altını değiştirme:

İlk birkaç ayda bebek üşümediği sürece kirlenmiş bir bez büyük olasılıkla ağlamaya neden olmaz. Daha sonra bebek rahatsız olduğuna dair işaretler gösterir.

 

Ağrı:

Başlangıçtan itibaren bebekler canları acıdığında veya ağrıları olduğunda ve rahatlatılmak istediklerinde ağlarlar.

 

Hava yutma:

İlk haftalarda ağlamanın büyük bir kısmının bebeğin hava yutmasına bağlı olduğu kabul edilir. Bütün bebekler emzirilirken hava yutarlar ve bu nedenle bu havanın emzirilme tamamlandıktan sonra düzgün bir şekilde çıkarılması gerekir. Bu birkaç dakika alır.

Her zaman bebeğinizi karnının üstüne yatırın, elleri başının yanında serbest kalsın, bu şekilde hava rahat dışarı çıkar, eğer gerekirse bebek ağzından hava çıkarabilir veya bebek kusarsa ve çıkarırsa, yarı sindirilmiş süt tekrar genzine kaçmaz. Bebek başını bir taraftan diğer tarafa rahat hareket ettirebilir ve bu şekilde havasız kalmaz ve başı idare etme yetisi daha sonra kazanılır.

Bebek çoğunlukla kucağınıza alarak rahatlatılabilir. Bazı bebekler ritmik olarak sallandıklarında sakinleşir. Kucağınızda ağlayan bir bebekle yürümek de yardımcı olabilir, özellikle açık havada. Bebek duygularınıza cevap verir.

 

ÇOCUK EĞİTİMİ

 
Çocuklar, onları sevdiğinizi bilmelidirler. Onlara ilginizi göstermek için küçük şeyler yapın. Sevgi ifade edilmelidir. Onların tek korkusu bu sevgiyi kaybetmektir. Sevginin onlara her zaman verilmesi gereklidir ve her zaman onlara saygı gösterilmelidir. Onlara daha büyük biri gibi davranın. Sevgi ve saygı onları dövmekten çok daha iyidir. İlk önceliğimiz çok sevgi verip sonra da disipline etmektir. Eğer çocuk bir şeyi merak ediyorsa, siz gidip bunu çocuk için getirmelisiniz. Bu çok önemlidir.

Çocuğa her zaman cömert olmayı öğretin. Eğer eve ait olan bir şeyi, birilerine verirlerse onları cömertlikleri nedeni ile tebrik edin. Disiplin için çok fazla gerilim yaratmayın, sevgi ile çözümleyin.

Çocukların alışkanlıklar geliştirmesine izin verilmemelidir. Onlar konfora çok alışmamalıdırlar. Her zaman diğerleri ile ilgilenmeli, diğerleri için bir şeyler getirmeli, her zaman birileri için meşgul olmalıdırlar. Çocukları çok fazla çalıştırmamalıyız. Eğer temiz ve zarif olmakla ilgili örnek olursak çocuk da temiz ve zarif olacaktır. Çocuklarınız kendi kendilerine nasıl davranacaklarını bilmeliler. Onları hediyelerle şımartmayın. Onlara doğru zamanda hediye verin ve onlara nasıl davranmaları gerektiğini söyleyin. Onları disipline edin. Anne ve baba olarak çocuklar sevgi ile disipline edilirse, çocuklar o sevgiyi kaybetmemek için anne ve babanın öğrettiği şekilde davranış sergiliyorlar, asla onları üzmek istemiyorlar. Böylece büyüdükleri zaman büyüklerine karşılı son derece saygılı, topluma faydalı asla büyüklerini eleştirmeyen ve onlarla alay etmeyen bir genç yetişebiliyor.

Onlara saygılı olmasını öğretmek ilk prensiplerden biri olmalıdır. Öğretilmezse, diğer insanlara saygısız davranacaklardır. Nasıl davranacaklarını bilmiyorlarsa, onlara öğretmek ilk başta ailenin görevidir. Çocuğu sevip, ona hiçbir şey söylememek çok kolay. Çocuklar büyürken onlara son derece dikkatli olmalısınız. Büyükbabalar, büyükanneler onları şımartabilir ama anne ve baba şımartmaktan kaçınmalıdır. Nasıl davranmaları gerektiğini söylemeli, oturup bir saat onlarla konuşulmalıdır.çocuklar disipline etmeyi öğrenmek gerekir. Televizyonda bir şeyler görecekler ve siz bunu onlarda göreceksiniz. Hayır. Onlara, yapmalarını istediğiniz şeylerin, televizyonda gördüklerinin olmadığını söylenmelidir. Ama TV’de söylenenler sizin olmasını istedikleriniz ise bunları muhafaza etmekte gerekir. Eğer oyuncakları ve her şeyi kırarlarsa, onlara oyuncakları kırdığı için bir şey almayacağınızı söyleyin. Uygun şekilde davranın onları aranje edin, organize edin. Bu şekilde onları eğiteceksiniz. Onlara çok karışık oyuncaklar, plastik oyuncaklar vermek yerine az sayıda oyuncak verin ama nerede olduklarını bilin. Bir liste verin. Onlardan bir liste tutmalarını isteyin. Saygılı olmak. Saygı esastır. Biz sahip olduklarımıza saygı gösterirsek Onlarda saygıyı öğrenecekler. Saygılı mıyız? Bütün elbiselerimizi oraya buraya atıyoruz. Bu yüzden çocuklar büyüdüklerinde disiplinsiz oluyorlar. Çocuklar giysilerini sağa sola düzensizce atıyorlar, sonra bağırıyoruz, söyleniyoruz. Çocuklar sabah erken kalkmaya alıştırılmalıdır. Anne baba sabah kalkıp onları yıkayıp, hazırlamalıdır. Çocuklara çay değil, süt verilmelidir. Çocuklar böyle davranmıyorsa bu ebeveynlerin disiplin vermemesindendir. Ebeveynler, ideal (örnek) olmalıdır. Ebeveynde olmayan bir şey, çocukta olmaz. Çocuğu şımartmanın tüm sorumluluğu bir başkasında değil, sadece ebeveyndedir. Çocuklarınız 16 yaşına gelene kadar, her şeyi söylemelisiniz. Bu iyi, bu doğru, nasıl davranmalı, nasıl yaşamalı, hepsini söylemelisiniz. Onlara öğretmelisiniz. Aksi takdirde serseri olurlar ve her şeyi alırlar, ne istersek onu yaparız diye düşünürler. Onlara neyin yanlış olduğunu öğretmelisiniz. Onlara para vermeyin, onları şımartmayın. Onları bir gece aç bırakın, ertesi gün düzelirler. Onlara iş yaptırın. Tabii ki çocuklara yaptıkları işler için ödeme yapmayın. Çalışacaklarsa, kendileri için çalışsınlar. Kimi işler yaptıkları için onlara ödeme yapmak çok kötü bir alışkanlık. Onlar işçi değiller. Tüm bu eğitim verilmeli. Sosyal tarafımız çok zayıf olduğu için bu çok iyi bir eğitim. Nasıl disiplin vereceğimizi bilmiyoruz. Çocukla pek fazla ilgilenilmesine de müsaade edilmemeli, her zaman çocuğun peşinden koşulmamalı. Çünkü onlar sizi yönettiklerini bilirler, tepenize çıkarlar. Onlar sizin yanınızda nerede durmaları gerektiklerini bilmeliler. Yavaş yavaş öğrenip ona göre davranacaklar.

Çocuklar henüz insan değildir. Ya onları erişkin insanlar olarak yetiştirirsiniz ya da onlar kendilerini şeytana dönüştürürler. Bu sizin elinizdedir. Hiçbir şekilde zalimce davranmamalısınız ama sizi de yönetmelerine izin vermemelisiniz. Ebeveynler çocuklarından eğitim alacak kişiler değildir.