Uzun bir ömür ve huzurlu bir hayat için yaşam boyu beslenme
Düzensiz beslenmenin nedenleri
Doğru Beslenme için dikkat edilmesi gerekenler
İç sistemimiz ve dengeli beslenme
Kendimiz için en uygun beslenme rejimini bulmak
Beslenme üzerine bir test
- Bedensel, zihinsel faaliyetlerinizde çabuk yoruluyor, Kendinizi sık sık halsiz, bitkin hissediyor musunuz?
- Düşünme ve kavrama yeteneğinizde azalma ve hafıza kaybı var mı?
- Günde 8 saat uyuduğunuz halde kendinizi hala yorgun hissediyor musunuz?
- Besinleri yeterli miktarda alıyor musunuz?
- Sadece tek yönlü karbonhidrat ya da protein ağırlıklı mı besleniyorsunuz?
- Çok çabuk öfkelenir misiniz?
- Besin öğelerini gereğinden fazla ya da az mı alıyorsunuz?
Bunlardan en az ikisine evet dediyseniz, o zaman demek ki dengeli ve yeterli beslenemiyorsunuz, demektir. Çünkü; dengesiz beslenme, vücudun büyümesi ve gelişmesi için normal çalışmasında gerekli olan enerjiyi oluşturamadığı ve vücut dokularının yapılanmasını gerçekleştiremediği için sorunlar yaratır.
Beslenme nedir?
Vücut için gerekli olan besinleri almak, sadece fiziksel vücudumuzu değil, duygularımızı ve ruhumuzu da besler. Çünkü Beslenme; hayatın her döneminde sağlığın temelini oluşturur. Bu nedenle vücudun yaşaması için gerekli olan enerjiyi depolaması ve yeterli miktarda alınan besin öğelerin dengeli miktarda vücutta kullanılması önemlidir. Bu da vücudumuza gerekli olan besinleri düzenli olarak almayı gerektirir.
Düzensiz beslenme nedenleri;
Bugün hayatın içerisinde karşılaştığımız tüm zorluklar, stres, işsizlik, devamlı artan tempo ve karmaşıklık insanlar üzerinde sıkıntı yaratıyor. Bir şekilde bu baskı insanların enerjisini tüketerek fiziksel ve psikolojik hastalıkların oluşmasına sebep oluyor. Ortaya çıkan tüm sıkıntılar kişilerde zaman içinde düzensiz yemek yeme alışkanlığını doğurarak, çeşitli sorunların çıkmasına sebep olabilir, etkileyebilir. Çünkü fiziksel problemler, aşırı yapılan faaliyetler, kişinin duyguları üzerindeki dikkat eksikliği ile de bağlantılı. Psikolojik hastalıklar ise depresyon, melankoli ve letarji (uyuşukluk) yoluyla ortaya çıkar.
Doğru Beslenme için dikkat edilmesi gerekenler;
Aslında anahtar kelime dengedir. Dengeli bir yaşam, dengeli bir beslenme için öncelikle dengeyi içimize yerleştirmeliyiz ki, vücudumuz ihtiyacımız olan doğru sinyalleri almaya başlasın. Sinyallerden bazıları alınan besinlerin miktarıyla da ilişkilidir. Bunun için gerekli gıdaların sağlayacağı enerji göz önünde bulundurulabilir. Çünkü dengeli beslenme söz konusu olduğunda insanların yaşam biçimi, zevkleri, yeme alışkanlıkları, gelenek ve görenekleri de düşünülerek bir denge sağlanabilir. Burada önemli olan “yaşamak için yemek” görüşüne girmeden doğru beslenme üzerinde dengeyi sağlamaktır. Ama dengenin sağlanması nasıl olabilir?
İç sistemimiz ve dengeli Beslenme:
Dengeli baslenmek için aslında öncelikle iç sistemimizi keşfetmeliyiz. Her insanın içinde fiziksel, zihinsel ve duygusal yanını kapsayan üç (sempatik sinir sistemi) nadi kanalı bulunur. Solda, Sağda ve ortada.
Sol kanal (Pingala nadi) : Ay kanalı olarak adlandırılan bu kanal insanların sol tarafında faaliyet gösterir ve tüm faaliyetleri destekler. Bu kanal aktif olduğu sürece kişi, yaşama arzusu hisseder. Bu kanal hisleri uyandırır ve beynin sağ tarafında süper egoyu oluşturur.
Duygularımızı destekleyen proteinler (Et, tavuk, balık, sakatat, süt peynir, yer fıstığı, yoğurt, yumurta, soya fasulyesi, kuru fasulye, fındık, fıstık, badem, buğday unu, ceviz, tahıl, lahana , patates,..) tüketildiğinde sol kanalımız rahatlar, dengeye gelir ve güçlenir..
Sağ kanal (Pingala nadi): Güneş kanalı olarak adlandırılan bu kanal, insanların sağ tarafında faaliyet gösterir. Enerji şeklinde çalışır. Bu kanal fiziksel aktivite ve zeka kanalıdır. Güneş kanalı analiz, rekabet, planlama, düşünme gibi işlemleri sağlayarak beynin sol tarafında egoyu oluşturur.
Fiziksel ve zihinsel aktivitelerimizi besleyen Karbonhidratlar, (Bulgur, makarna, pirinç. şeker, nişastalı maddeler, meyveler, sebzeler ve tatlılar) tüketildiğinde sağ kanalımız rahatlar, dengeye gelir ve güçlenir..
Orta kanal (shushumna nadi) : Bu kanal denge ve evrim kanalıdır. Ve içinde bulunduğumuz yaşadığımız anı ifade eder. Orta kanal, yükselişin kanalı olarak bilinir. İçimizde var olan Kundalini enerjisinin sakrum kemiğinden başlayıp başın üstüne kadar yükselişi bu kanaldan geçerek gerçekleşir.
Orta kanalı destekleyen besinler bal, ghee, leblebi ya da nohut. Biraz et olabilir, ancak yenen etlerin hazmı kolay olmalı. Bunun için yağsız et ve ghee tercih edilebilir. Ayrıca bal da çok iyidir. Rahatlıkla bal yiyebilir ve suya karıştırarak içebilirsiniz. Tabi ki karbonhidrat da yemelisiniz. Böylelikle orta kanalımız rahatlar, dengeye gelir ve güçlenir.
İç süreçleri kolaylaştıran yağlar da vücudumuz için önemli. Çünkü, vücut dokularının kalsiyumdan yararlanmasını sağlar. Böylelikle büyümeye yardımcı olur. Ancak besinlerde kullanılan yağ oranını dengeli ayarlamak gerekir aksi taktirde karbonhidrat ve proteinin fazlası yağa dönüşür. Aşırı yağlı gıdalarla beslenmek vücudun dengesini bozar ve çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkar.
İç sistemimizdeki hangi kanalı daha çok kullanıyoruz?
Bunu nasıl anlayabilirsiniz. İşte size bir yol; Eğer aydınlanmanızı aldıysanız iki elinizi göğüs hizanızda tabak tutar gibi -el ayanız yukarı gelecek şekilde- açın ve kontrol edin. İki elinizden hangisi daha sıcak, hangisi daha serin. Bu işlemi farklı zamanlarda birkaç kere tekrarlayın. Eğer bir eliniz, diğerinden daha sıcaksa demek ki o kanalı daha fazla kullanıyorsunuz.
Eğer sol eliniz daha sıcaksa, duygusal kanalınızı daha çok kullanıyorsunuz. Bu nedenle sol kanalı rahatlatmak için duygularımızı destekleyen proteinleri tüketmeliyiz. Ancak her alınan proteini aşırıya kaçmadan, yeterli seviyede yemeliyiz. Ayrıca yemeklerde acı ve çeşitli baharatlar da kullanabilir.
Eğer sağ elinizi sıcak hissediyorsanız, o zaman demek ki eylem kanalınızı daha çok kullanıyorsunuz. Bu kanalı dinlendirmek ve rahatlatmak için fiziksel ve zihinsel aktivitelerimizi besleyen karbonhidratları tüketmeliyiz. Ancak sağ kanalı rahatlatmak adına alınan tüm besinler, dengeli bir şekilde tüketilmeli. Eğer stres, öfke, aşırı aktivite hayatınızda yoğun olarak varsa, o zaman sağ kanalımızı ve ısınmış olan karaciğerimizi dengeye getirmek için “Karaciğer diyeti” uygulamak iyi gelir.
Ayrıca çok beklemiş besinlerden ve tekrar tekrar pişirilen yemeklerden kaçınılmalı. Diğer yanda aldığımız besinin tam faydasını görebilmek için gıdaları hızlı değil, çok iyi çiğneyerek yutmalıyız.
Eğer Aydınlanmanızı henüz almadıysanız yada ellerinizde sıcak ya da serinliği hissedemiyorsanız, o zaman hangi kanalı daha çok kullandığınızı davranışlarınızdan anlayabilirsiniz.
Sol Kanal: Dişi yanımızı, duygularımızı ve geçmişimizle ilgili ilişkilerimizi ifade eder. Arzu kanalımızdır. Eğer geçmişi çok fazla düşünüyorsak, kendimizi yorgun, halsiz ve üzgün hissediyorsak o zaman sol kanalımız aşırı çalışır ve gücünü yitirmeye başlar. Bu durumda yukarıda yazıldığı gibi daha çok protein yemek size yardımcı olur.
Sağ kanal: Bu kanal erkeksi yanımızı, yaratıcı kişiliğimizi ve gelecekte olabilecek ilişkilerimizi temsil eder. Eylem kanalımızdır. Eğer çok hareketliysek, hep geleceği düşünüyor ve planlar yapıyorsak, öfkeliysek yada zihinsel aktiviteler içindeysek o zaman sağ kanalımız daha çok çalışır ve zaman içinde enerji gücünü yitirmeye başlar. Zamanla saldırganlık, rekabet, hırs gibi tavırlar kendini gösterebilir. Bu durumda size karbonhidratlar tavsiye edilir.
Kendimiz için en uygun beslenme rejimini bulmak
Hayatımızın her döneminde sağlıklı bir vücut istiyorsak kendimiz için en doğru rejimi bulmalıyız. Doğru yapılan rejim, yaşanan sorunları ortadan kaldırarak hayatımızın dengeye girmesine ve sağlıklı bir bünyeye sahip olmamıza katkıda bulunabilir.
Ancak yapılan her diyet ve yemek sadece körü körüne takip edilerek değil, kişinin huzur içinde olduğu zaman daha çok faydalıdır. Ve tabi sağlık, mutluluk, zindelik, güzellik ve uzun bir ömür için pozitif etkileri ortaya çıkaran ve artıran bir hayat anlayışı da doğru ve dengeli beslenmeyi olumlu kılabilecek etkenler arasında. Bu nedenle günlük yaşantımıza ve tempomuza göre, bir çeşit beslenmeden kaçınmalı ve kendimiz için en uygun olan rejim alternatiflerini bulmalıyız.
Dengeli bir rejim için, yağların arasında karbonhidratlardan bağımsız olarak alınmış arıtılmış yağlar (ghee) ve zeytin yağı da çok uygundur. Yeşil sebzeler ve salatalar diğer her bir grupla kombine olabilen besin grubudur.
Diğer yandan, tabiat ile insan ilişkisini fiziksel bir temel üzerinde gösteren suyu da unutmamak gerekir. Çünkü, insan organizmasının %70’i sudan oluşmaktadır. Tüm vücudu arındırmak için kişi birkaç gün için su tedavisi uygulayabilir.