ALKALİ BESLENME VE SAĞLIKLI YAŞAMAK
Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) tarifine göre sağlık bedenen ,ruhen ve sosyal olarak iyi olma hali dır.Bu tanım insanı bir bütün olarak ele alıyor ve bir bütün olarak dengedeyseniz sağlıklısınız diyor.Fiziksel bedenimiz ,ruhsal durumumuz ve zihinsel faaliyetlerimiz birbirini etkiliyor ve bunlarıda etkileyen bir çok etken var bunlardan biri beslenme dır.Beslenme olumlu veya olumsuz sağlığımızı etkileyen çok önemli bir faktördür.İşin güzel tarafı bu faktörü kontrol altında tutmak bizim elimizde
İnsanoğlu diğer canlılarda da olduğu gibi yaşamını sürdürmek için dışarıdan alması gereken maddelere ihtiyacı var doğada var olan bu maddeler besinlerdir. Vücudumuzun ihtiyacı olan bu besinlerin seçimi çok önemlidir.
Aldığımız besinler,oksijen ve su vücudumuzda cereyan eden bir takım işlemlerde kullanılıyor ve bunun sonucunda enerji ,onarımda ve diğer işlemlerde kullanılan maddeler ve atılması gereken maddeler açığa çıkıyor.Doğru beslenmenin de önemi burada ortaya çıkıyor.Yanlış beslenmek gereksiz yere bir çok zararlı maddelerin bedenimize girmesine neden oluyor ve sonucunda vücudumuza bu zararlı maddeleri atması için veya etkisiz hale getirmesi için fazla mesai yaptırmış oluyoruz.Bedenimiz bir yere kadar idare etse de bir süre sonra iflas etmek zorunda kalıyor .
Vücudumuzun temel taşları hücrelerimiz dır.Hücreler dokuları, onlarda organlarımızı ve sistemlerimizi oluşturıyorlar.Bu temel taşların sağlığı çok önemli .Sağlığı bozulan hücrenin hangi dokuya ve dolaysıyla hangi organa bağlıysa oranın da sağlığını bozuyor çünkü yapması gereken görevlerini yerine getiremiyor ve o organ ve sistemle ilgili istenmeyen rahatsızlıklar ,hastalıklar oluşuyor .
ASİTLENME NE DİR?
Asit, içinde fazla hidrojen iyonu olan sıvıdır ve PH ile değerlendirilir.
PH basitçe sıvıdaki (H+) hidrojen iyonu miktarını gösterir sıvının asit veya alkali derecesini ölçme birimidir.0-14 arası değerler arasındadır.
Vücuttaki tüm sıvıların belli PH değerleri vardır en önemli sıvı olan kanın PH değeri 7,35-7,45 yani hafif alkalidir.Kan PH’ının bu aralık dışına çıkmaması hayati önem taşır.
Daha öncede bahsettik vücudumuzda gerçekleşen reaksiyonlar sonucu bazı atılması gereken, vücuda zararlı olan maddeler, toksinler oluşuyor. Bu maddeler asit niteliğindedirler ve stabil olmadıkları için her hangi bir yerden elektron alarak stabil hale gelmek istiyorlar. Vücudumuzdaki temizleme sistemleri yetersiz kaldığında bu asit niteliğindeki maddeler hücre zarlarına saldırıp ve onlara hasar veriyorlar.
SERBEST RADİKAL NEDİR?
Serbest radikaller eşleşmemiş elektronu olan atom ,molekül veya iyonlardır.Bu eşleşmemiş iyonlar son derece reaktiftir.Serbest radikaller asit niteliğindedirler ve kendilerini tamamlamak için hücrelere saldırırlar.
Alkali niteliğindeki besinlerden yararlanarak vücudumuzun asit yükünü azaltmış oluruz ve vücudumuza serbest radikallerin zararlı etkilerini azaltmak için yardımcı olmuş oluruz. Asit veya alkali özelliğinden bahsederken besinlerin vücuda girdikten, metabolik reaksiyonlardan sonra oluşan asitli veya alkali son ürünlerini kastediyoruz.
ALKALİ BESLENMENİN BAZI KURALLARI:
1-Alkali besinlerin başını sebzeler çekiyor.Doğanın bize bol miktarda sunduğu bu muhteşem besinleri istediğimiz kadar kullanabiliriz tabiki doğru pişirme yöntemlerini kullanarak.
Buharda haşlayarak,ızgara olarak ve en güzeli çiğ olarak tüketirsek bu besinlerdeki vitamin ve mineralleden faydalanabiliriz.
2-Yağlar beslenmemizde çok önemli bir yere sahip ,doğru yağ kullanarak bu besinin sağladığı enerji ve diğer işlevlerinden faydalanabiliriz.bu grup içinde başta zeytin yağı olmak üzere balık yağı,Hindistan cevizi yağı,avokado yağı,susam,aşırıya kaçmamak koşuluyla doğal tereyağı sayabiliriz.
3-protein grubundan organik tavuk ,balık,yumurtayı sayabiliriz.yukarda saydığımız protein kaynaklarının yanında ve özellikle kırmızı et kullanacaksak bol miktarda çiğ sebze tüketelim ki bu besinlerin alımı sonucunda oluşan toksinler daha kolay nöturleşsinler ve atılımları kolaylaşsın.
Süt grubundan keçi sütü ve ürünlerini tercih edin.Lor peynirde ,çok yararlı bir besin maddesi.
3-Baklagiller hem protein ve hem iyi karbonhidrat ihtiva ettiklerinden çok önemli besin kaynağıdırlar.kan şekerini hızlı yükseltmediklerinden insulin salınımı da dengeli olur.
4-kullanmamız gereken bir diğer alkali besin de tohumlardır bu gruptan da ceviz,susam,badem,keten tohumudır.
5-karabuğaydan yapılmış besinler,bulgur ,tam buğday unundan yapılan besinler
6-Doğru tuz :tuzda içerdiği mineraller nedeniyle kullanmamız gerekenlerden, tabiki doğru tuz ve ölçülü.Tuz olarak kaya tuzu,deniz tuzu,Himalaya tuzunu kullanabiliriz.
7-Bol su tüketelim,hayati fonksiyonların yerine getirilebilmesi için su çok önemli bir madde .Suyumuzun yararını artırmak için onu alkali yapabiliriz .bunun için limon ve sirkeden yararlanabiliriz
UZAK DURMAMIZ GEREKENLER:
1-İşlenmiş gıdalar
2-rafine edilmiş tuz,un,şeker,kahve
3-kızartmalar
4-doymuş ağlar
5-sigara
6-alkol
7-şeker
8-fastfood
9-Beyaz undan yapılmış tüm besinler
10-fazla kahve ve siyah çay tüketmek
Hafif bir spor aktivitesini düzenli yapmak,iyi uyumak,zihinsel ve duygusal olarak dengede olmak,stres ve gerilimden uzak durmak sağlıklı bir yaşam için yapabileceğim diğer eylemler.
Yazının başında fiziksel,ruhsal ve zihinsel bütünlükten bahsettik.fiziksel sağlığımız ile ilgili bilgiler verdik.ruhsal ve zihinsel sağlığımızı korumak ve geliştirmek için Sahaja Yoga tekniklerinden yararlanabiliriz
ALKALİ BESLENME=
SAĞLIKLI YAŞAMAK