ORGANİK BESLENME

organik beslenme

Son yıllarda gündemi sık sık meşgul eden konulardan biri Organik beslenme ve önemidir. Artan dünya nüfusuna ve var olan talebi karşılamak için gıda üretiminde çeşitli hormonlar ,yapay gübreler,böcek ilaçları,kullanılmaya başlanmıştır.Raf ömrünü uzatmak için kullanılan maddeleri,genetiği ile oynanmış besinle üretilmeye başlanmıştır.Yapılan bu uygulamalar şüphesiz insan sağlığını tehlikeye atmaktadır.Besinlerin üretiminde kullanılan bu zararlı maddelerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda da ortaya çıkmaktadır.Bu zararları önlemede ,sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için Organik Beslenme önemli bir yere sahiptir.

ORGANİK BESLENME NEDİR?

organik beslenme

Organik tarımdan elde edilen besinlerin kullanımına dayalı beslenme şeklidir.

Organik gıdalar, basit olarak, yetiştirilmesinde ve işlenmesinde, genetik mühendisliğin, yapay ve benzeri gübrelerin, böcek ilaçlarının, yabani ot ve mantar öldürücülerinin, hormonların, antibiyotiklerin, koruyucuların, renklendiricilerin, katkı maddelerinin, kimyasal kaplama ve parlatıcı maddelerinin ve kimyasal ambalaj malzemelerinin kullanılmadığı gıda maddeleridir.

Organik gıdalar, bitkisel ve hayvansal gıdaları içerir.

 

ORGANİK TARIM NEDİR?

organik tarım

 

Herhangi bir kimyasal madde ,zirai ilaç, yapay gübre ve benzeri kullanılmadan sadece mekanik yöntemler ve doğal gübre kullanılarak gıda üretimi için kullanılan alanlardır.Ayrıca organik tarımlar sanayi bölgeleri ,otoyol,maden işletme bölgeleri,kentsel atıkların atıldığı ,kısaca kirlenebileceği yerlerden belirli uzaklıkta olan tarım alanlarıdır.

Organik tarım alanları sertifikalıdır.

 

 

 

 

ORGANİK BESLENMENİN FAYDALARI NELERDİR?

organik-beslenme-4Organik besinler zararlı madde içermedikleri için insan sağlığı açısından özellikle hamile kadınlar ve çocuklarda ne kadar önemli oldukları tartışılmaz bir gerçektir. Gıda katkı maddeleri insanlarda birçok hastalığa neden olmaktadır. Gıda üretiminde kullanılan kimyasal maddeler(tarım ilaçları, kimyasal gübreler, antibiyotikler)insan vücuduna hasar vermekte ve birçok toksik etkiye neden olmaktadırlar. Bu hasarların sonucunda özellikle bağışıklık sisteminde birçok sorun ortaya çıkmakta ve bunun da sonucunda birçok hastalık oluşmaktadır.

Doğal beslenme vücudumuzdaki organların, sistemlerin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağladığı için oluşan toksinler daha kolay bir şekilde vücuttan atılır.

Sağlıklı topraklarda yetişen besinler orijinal tatlarını korumakta olup dolaysıyla organik beslenme damak tadımıza da hitap etmektedir.

Organik tarımda erozyonu kolaylaştıran kimyasal kullanılmadığından erozyon miktarını azaltmakla kalmaz aynı zamanda erozyon miktarını azaltmakla kalmaz aynı zamanda toprak kalitesinde korur buda daha fazla enerji ve su tüketiminin önüne geçer, böylece su ve toprak kirliliği azalır.

Organik tarım havaya zararlı kimyasallar yaymaz.

ORGANİK GIDALAR NEDEN PAHALIDIR?

Organik tarımın sertifikalı olması ve sertifika işlemlerin ücretli olması organik ürünlerin fiyatını artırmaktadır.

Kimyasal kullanılmadığından organik tarımın verimi daha düşüktür bu da ürünlerin daha pahalı olmasına sebep olmaktadır.

Organik gıda ve tarım tüketiciler tarafından yeterli desteği alamadığından organik üretim yapan işletmeler küçüktür dolaysıyla birim maliyetleri yüksektir. Bugün dünyada kimyasallar, zirai ilaçlar ve katkı maddelerin insan sağlığında meydana getirdiği tahribatları öğrenme ve bilinçlenmenin artması ve insanların tükettikleri gıdalar konusunda hassas davranması dikkate değer ve sevindiricidir.